Szeretett kisautóm minden mozzanatát végigkísérheted.

barchetta

barchetta

Tél előtt kabriót venni? Hülye vagy?

tél, első szervíz

2017. január 31. - kisBarchetta


Amikor meséltem az ismerősöknek, hogy mit vettem, mindenki ugyan azt a kérdést tette fel:

,,De télen nem fogsz fázni a kabrióban?"

Akkor még nem sejtettem, hogy ennyire hideg lesz a telünk.

Elmesélem, hogy mi történt azóta, hogy megvettem az autót és hogy hogyan lehet átvészelni egy telet egy ilyen autóban, hogyan viseli a mediterrán sportautó a fagyos időjárást.  

 

teli_bari_2.jpg

image2_2.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

Már szeptember elején megérkezett a hideg ezért közel 2 hetet tudtam az autót tető nélkül használni és ez a mai napig nem igazán változott. Jelenleg ónoseső esett Budapest környékén. (lásd kép)

 

Nade kezdjük az elején. Vásárlás után egyből átvittem a haverokkal a szerelőaknához és alánéztünk az autónak, megvizsgáltuk, hogy mi milyen állapotban van. Mivel gondos tulajai voltak, hatalmas kő esett le a szívemről amikor nyugtázhattuk magunkban: ,,Az autó nagyon jó állapotban van".

Persze az első szervíz nem maradhat el. 153 ezer kilóméter körül vettem és 2-3 ezer kilóméter múlva volt esedékes az olajcsere. Első szervíznél ezeket orvosoltuk:

  • olajcsere
  • olajszűrő csere
  • jobb első lengőkarszilent csere
  • 4 fékbetét csere (itt hibáztunk, mert tárcsát is cserélni kellett volna, erről késöbb)
  • légszűrő csere
  • új akkumulátor
  • felkerültek a téli papucsok :(

image16.jpeg

 

image4.jpeg

image8_1.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image22.jpeg

A sokszor feltett kérdésre a válasz pedig egyszerű:
A fiat puntomban sokkal többet fáztam, mint a bariban. Lehet, hogy ezt sokan nem tudják, de attólmég, hogy egy autó cabrió, van teteje. Az 1.2-es motorral 15-20 percet kellett mennem mire elkezdtem érezni a meleget, ennek az autónak azonban nagyobb a motorja és ezáltal a fűtés is sokkal gyorsabban éri el a kellő hőmérsékletet. Szóval a fázás még kevésbé probléma, mint a kemény tetős autómnál.

A cabrió probléma másképpen jelenik meg egy ilyen öreg autónál télen. Például, a különleges barchetta kilincs pillanatok alatt be tud fagyni és nem tudsz bejutni az autóba. Vagy az ajtó üvege odafagy a gumi tömítéshez és szintén nem tudod kinyitni az ajtót. Vagy maga az ajtót zár fagy be és alig bírod elforgatni a kulcsot benne. Vagy a belső műanyag kilincs megfagy és ahogy feszegeted eltörik. Ez történt velem is...

image7_1.jpeg

image8_3.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De ezek apróságok, amiket simán kezelni tud az ember. Szóval attólmég, hogy kabriód van, ugyanúgy használhatod télen. A tetőnek biztos nem tesz jót és a garázsban tartott autónak télen biztos, hogy nem lesz baja, de ez egy használati tárgy, a tető meg úgyis cserés lesz hamarosan. Ha igényes, gondos tulaj vagy, szépen meg tudod tartani a jó állapotát. 

 

 Végére egy szomorú képpár a téli kerékcseréről:



image21.jpegimage20_1.jpeg

 

 

 

 

Bevezető


img_7311.JPGimg_6477.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016. szeptember9. Ezen a napon vettem meg életem második autóját egy piros fiat barchettát. Előtte egy 2002-es 1.2-es fiat puntom volt és valami izgalmasabbra, stílusosabbra vágytam, aminél él a kifejezés ,,vezetési élmény". Egyik nap szembe jött velem egy piros barchetta lenyitott tetővel. Ekkor határoztam el, hogy lecserélem a mostani autómat. Egy hónapra rá meg is vettem. 

Az autó amit megvettem részben indokolja is ennek a blognak az írását ugyanis a barchettások között jól ismert ,,massimo" becenévre keresztelt autó lett az enyém. És ez hogyan kapcsolódik a bloghoz? A massimo kettővel előttem lévő tulaja írta először a barchetta.blog.hu-t. Nagy pozitívum volt vásárlásnál, hogy mielőtt megvettem az autót, végig tudtam olvasni a történetét. Láttam, hogy szerető, igényes gazdája volt és nem vakon kellett tapogatóznom. 

 

Szóval most, január 31-én úgy döntöttem, hogy elkezdem én is a kis autóm életének dokumentálását, mert a tervek szerint sok kaland fog várni ránk. 

Néhány kép amik az első megtekintésnél készültek:
image8.jpegimage3.jpeg
image13.jpg

süti beállítások módosítása